30.11.10

Misi Bukit Tabur

Lokasi: Bukit Tabur
Naik: Sejam Setengah (Aku ngan jamal amik masa 2 jam + sesi bergambar)
Turun:  Sejam Setengah (main ngelat)
Pemandangan Klang Gate dalam perjalanan ke puncak

View:  3.5 bintang
Difficulty: 3.5 bintang
Danger: 4 bintang



Mulanya perjalanan ni disebabkan Jamal teringin nak panjat2 bukit. Nak naik Broga, tak adventure. Jamal pun search la apa2 bukit yg belum kami test power.


 Di permulaan pendakian sampai puncak yang pertama dan kedua, semuanya senang. Cuma aku yang bawak pouch bag besar ni rasa termenggah masa start naik. Tapi lepas badan dah panas ok je la.


Sepanjang perjalanan naik, ada view-view empangan klang gate ngan bandar kl yang menarik. Kalau nak lagi best, start naik pukul 6.30, supaya boleh tgk sunrise yang cantik. Hampir tiada sampah sarap sepanjang perjalanan.

Antara steep climb yang ada

Start nak naik puncak ke tiga dan seterusnya, jurangnya merbahaya. Kalau kaki pendek lagi susah. Jangan over confident. Ada tali yang disediakan untuk turun dan naik di tempat yang merbahaya, Ada jugak tempat yang kene ikut ledge kecil yang di sebelahnya gaung. Jadi kalau hujan, jangan la redah.
Jalan di puncak
Setelah tiba di puncak tertinggi, kalau tak silap puncak ke lima, tidak banyak view point sebab banyak pokok renek di sekeliling. Dekat atas sekali cuma byk lumut dan pokok renek yang seperti rumah hobbit. Kalau nak tangkap gambar view, tangkap la sepanjang perjalanan.

Setelah selesai berehat di puncak, kami ambil keputusan untuk ikut jalan senang untuk keluar. Hari pun dah panas dan badan dah penat. Agak berbahaya kalau ikut jalan yang sama.

Mengikut kata pakcik aku yang duduk area Bukit Mas, setiap tahun mesti ada operasi menyelamat sebab ada orang sesat atau jatuh. Ada beberapa kes kematian, jadi berhati2lah ketika mendaki. Masa aku ngan jamal naik takder nyamuk, tapi masa turun tu ada seekor pacat menghinggap.

3 comments:

Mr. Moque said...

naik x ajak...naik x ajak..huhuhu... korg naik x ajak...nak naik jugokk..

ummi mien said...

x abes2 ngan nyamuk. dlm byk2 spesies itu je yg ko nak lapor? spesies lain tak de jumpa ke?muahahaa...

jiwasintetik said...

moque: next time kita gi sesama. ni baru usyar line.

mien: Nak buat camne, darah aku manis, nyamuk suka. hahahaha